Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Σκιαδάκι

Το «σκιαδάκι» είναι μια μικρή παραλία στις νότιες ακτές των Αστερουσίων, δυτικά της μονής του Αγίου Νικήτα. Ένας τρόπος για να πάει κανείς οδικώς είναι μέσω του Αχεντριά, ανεβαίνοντας στην κορυφή του βουνού και στη συνέχεια ακολουθώντας έναν χωματόδρομο περίπου 20 χιλιομέτρων. 

 Ανεβαίνοντας προς τον Αχεντριά έχουμε μια ωραία άποψη της μεσαριάς με τις χιονισμένες κορυφές του Ψηλορείτη στο βάθος.

 Για την περιοχή του Αγίου Νικήτα έχουμε αναφερθεί σε παλιότερη ανάρτηση. http://exploringcrete.blogspot.com/2010/06/blog-post.html
Είναι μια απομονωμένη παραθαλάσσια περιοχή με έναν πανάρχαιο τόπο λατρείας και ένα μικρό φοινικόδασος. Είναι μια έρημος με χαμηλούς θάμνους και βράχια, με μόνιμους κάτοικους τα αγριοκάτσικα...

 .... που βρίσκουν καταφύγιο στις πολλές σπηλιές.


 Υπάρχουν όμως και πολλές θαλάσσιες σπηλιές.


 Κάπαρη, θυμάρι, και άλλα βότανα φυτρώνουν σε όλη την περιοχή.

 Ο μόνος τρόπος να φτάσει κανείς στην παραλία αυτή είναι ή με βάρκα ή ακολουθώντας το μονοπάτι που έχουν ανοίξει τα κατσίκια μέσα από τις πέτρες και τα αγκάθια. Η απόσταση από τη τη μονή είναι 3,3 χλμ. και από τον πλησιέστερο δρόμο 850 μέτρα. Καθώς πλησιάζουμε αυτή τη μεγάλη σχισμή του εδάφους, ακούμε έναν υπόκωφο θόρυβο που μοιάζει σαν ένα κανόνι που  πυροβολεί από ψηλά στο βουνό.

Όταν τελικά φτάνουμε στην ακτή καταλαβαίνουμε ότι τον ήχο που ακούγαμε τον δημιουργούν τα κύματα που χτυπούν σε μια τρύπα στα βράχια και ενισχύεται από τα τοιχώματα του μικρού φαραγγιού. Είναι αξιοσημείωτη και η ηχώ που δημιουργείται από τις απότομες πλαγιές του βουνού.

 Η μικρή παραλία περικλείεται από μαύρα ηφαιστειογενή βράχια.




Η πεζοπορία αυτή δεν συνιστάται για το κατακαλόκαιρο που οι θερμοκρασίες είναι μεγάλες και δεν υπάρχει πουθενά σκιά.




Δεν υπάρχουν σχόλια: