Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Ο φάρος του Αφορεσμένου.

Με την ελληνική δημώδη ονομασία αφορεσμένος κάβος φέρεται η επικίνδυνη άκρα, ακρωτήριο, της Κρήτης που αποτελεί το βορειοδυτικό άκρο του κόλπου του Μιραμπέλου.Η επίσημη ονομασία του ακρωτηρίου από την ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία είναι "Ακρωτήριο Άγιος Ιωάννης" παρά ταύτα έχει επικρατήσει η κοινή (δημώδης) ονομασία ακόμα και σε ξένους πλοηγούς. Πρόκειται πράγματι για επικίνδυνο ακρωτήριο λόγω συστροφής των κυμάτων που παρατηρούνται πλησίον αυτού, ένεκα του μεγάλου βάθους περίπου 300 πόδια. Επί του ακρωτηρίου φέρεται ομώνυμος φάρος.
Πηγή: Βικιπαίδεια.

Για να πάει κανείς εκεί πρέπει να διασχίσει την επαρχία του Μεραμπέλου με τα πετρόχτιστα παραδοσιακά χωριά, τις μονές και τα εξωκλήσια. 

Στο δρόμο προς την Ελούντα συναντάμε τα ερείπια πέτρινων ανεμόμυλων...


 ... και μπορούμε να δούμε τι σήμαινε τεχνολογία πριν από 200 χρόνια.


 Καθώς φτάνουμε στο πρώην ψαροχώρι της Πλάκας μπορούμε να δούμε το κάστρο της Σπιναλόγκας να είναι αραγμένο σαν βαπόρι στη μέση της θάλασσας.


 
 Ανηφορίζουμε προς το ακρωτήρι και όλος ο κόλπος της Ελούντας με τα διαυγή νερά απλώνεται μπροστά μας.

 Λίγο πριν το ακρωτήρι υπάρχει ένα αιολικό πάρκο.

Το βουητό των «μύλων» κάνει ακόμη πιο επιβλητική την παρουσία τους. Εδώ είναι το τέλος του δρόμου.

 Εδώ επάνω υπάρχουν και τα ερείπια ενός Γερμανικού παρατηρητηρίου από τον Β' π.π.

 Φαίνεται πως είχαν σκάψει υπόγειους διαδρόμους σκεπασμένους με τσιμέντο για να επικοινωνούν με τις σκοπιές.


 

 Από εδώ αρχίζει και η κατάβαση προς το ακρωτήριο και τον φάρο, το «φανάρι» όπως το λένε οι ντόπιοι. 

 Αυτή είναι η παραλία της «χωματίστρας» όπου βρίσκουν καταφύγιο τα ψαροκάικα στα ξαφνικά μπουρίνια.

 Ένα κάπως απόκρημνο μονοπάτι οδηγεί στο φάρο. Από την άλλη πλευρά του λόφου ανοίχτηκε πρόσφατα ένας χωματόδρομος που χαλάει κάπως την ομορφιά του τοπίου.

 Ο Φάρος Αφορεσμένου κατασκευάστηκε το 1864 από την Γαλλική Εταιρία Φάρων. Βρίσκεται στην άκρη του ακρωτηρίου Άγιος Ιωάννης και εντάχθηκε στο Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο το 1912-13 μετά τη λήξη των Βαλκανικών Πολέμων. Στο σημείο η παράδοση θέλει να βρίσκεται θαμμένος ο Καϊάφας που πέθανε εν πλω από τα Ιεροσόλυμα προς τη Ρώμη. Τον έθαψαν στο σημείο αυτό, όπου η θάλασσα είναι συχνά ταραγμένη γι' αυτό και το ακρωτήρι ονομάστηκε "Αφορεσμένος". Οι παλιοί χάρτες συμβούλευαν τους καπετάνιους να περνούν τα πλοία τους σε απόσταση τουλάχιστον ενός μιλίου.


 

 

 

 

 

 
 Ο φάρος σήμερα είναι στην πραγματικότητα ένα ερείπιο που κινδυνεύει να καταρρεύσει εντελώς. Το παλαιότερο τμήμα του, που ήταν ένας πύργος που προϋπήρχε εδώ, έχει εξαφανιστεί. Τα τελευταία χρόνια χάθηκε και το μεταλλικό κάλυμμα του φανού.
Γίνονται προσπάθειες να επισκευαστεί αλλά η Ελληνική γραφειοκρατία δεν το έχει επιτρέψει ακόμη.

Δίπλα ακριβώς υπάρχει μια σκοπιά με ένα βαθύ λαγούμι σκαμμένο στα βράχια.

 

 Στο σημείο που χτίστηκε ο φάρος υπήρχε παλιά πύργος και στην κορυφή του λόφου του ακρωτηρίου υπήρχε βίγλα, δηλαδή σκοπιά. Το ακρωτήρι και η βίγλα αποτυπώνονται σε βενετικούς χάρτες. Από τη θέση αυτή είναι ορατές οι σκοπιές Mesagorchia, Άσπρο Άρμι, Βαγί, Βρωμολίμνη, Γιαλού το Κεφάλι, Συκιά και τα μοναστήρια του Αγίου Παντελεήμονα του Κάλυβος και του Προφήτη Ηλία στο Σκινιά. Συμμετείχε στο παγκρήτιο δίκτυο των ενενήντα πέντε παράκτιων σκοπιών και ανήκε στο δίκτυο φρούρησης του έτους 1590 και του έτους 1633. Το 1663 προβλεπόταν για αυτήν κανόνι για την αποστολή σημάτων και εικοσιτετράωρη φύλαξη από έξι κατοίκους της Φουρνής στο χώρο του πύργου και επιπλέον τριών ανδρών τη νύχτα χαμηλότερα από τον πύργο. Για το παγκρήτιο δίκτυο, με βάση τις αναλύσεις ορατότητας στα GIS έχει διαπιστωθεί ότι οι θέσεις φρούρησης έχουν όντως τις απαραίτητες οπτικές επαφές για τη μεταφορά των σημάτων από το καστέλι του Μεραμπέλλου -που λάμβανε από βίγλα της Παχιάς Άμμου- στη χερσόνησο της Κολοκύθας και στο Ακρωτήρι του Αγίου Ιωάννη, που έστελνε στη νήσο Ντία.
πηγή:http://new.ims.forth.gr

 Μια μικρή και προσβάσιμη παραλία για μια βουτιά πριν τη μεγάλη ανηφορική διαδρομή της επιστροφής.


 Την κάτωθι επιστολή έστειλε σήμερα 6/03/2012 ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δήμήτρης Κουνενάκηςστο  Πολεμικό Ναυτικό και συγκεκριμένα  στην Υπηρεσία Φάρων, ζητώντας την αποκατάσταση και συντήρηση του Φάρου στην περιοχή "Αφορεσμένος".
Κοινοποιήθηκε στο Λιμενικό Ταμείο Λασιθίου και στο Λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου.

"Στην περιοχή «Αφορεσμένος» του Δήμου Αγίου Νικολάου λειτουργεί φάρος ιδιαίτερης αισθητικής αξίας ο οποίος όμως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα συντήρησης με κίνδυνο να καταρρεύσει.Δεδομένου της μεγάλης ιστορικής αξίας που έχει, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εάν έχετε συντάξει σχετική μελέτη για τη συντήρηση και αποκατάσταση του συγκεκριμένου μουσειακού φάρου.Σας ενημερώνουμε επίσης ότι δεχόμαστε συνεχώς ερωτήματα από επισκέπτες Έλληνες και ξένους, για τη τύχη του φάρου ο οποίος βρίσκεται σε μοναδική θέση και έχει τη δική του ιστορική και μουσειακή αξία."

Με εκτίμηση,Ο Δήμαρχος  Αγίου Νικολάου

Δημήτρης Ι. Κουνενάκης  



Δεν υπάρχουν σχόλια: