Τρίτη, 3 Απριλίου 2012

Οι πύργοι του Φόδελε

«Στην περίοδο της όψιμης Τουρκοκρατίας χρονολογούνται οι πύργοι που δεσπόζουν στις κορυφογραμμές πλησίον του χωριού Φόδελε. Αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου αμυντικού σχεδίου του στρατιωτικού διοικητή της Κρήτης Χουσεΐν Αυνη πασά για την καταστολή της επανάστασης του 1866-69. Με την ανέγερση οχυρωματικών πύργων σε στρατηγικά σημεία – περάσματα και την αλυσιδωτή οπτική επαφή τους εξασφαλιζόταν η διαρκής επιτήρηση των επαναστατών, η παρεμπόδιση της μεταξύ των επικοινωνίας και του ανεφοδιασμού τους μέσω θαλάσσης.Οι πύργοι του Φόδελε διακρίνονται στις παρακάτω θέσεις: στην Κεφάλα (πάνω από το Fodele beach), στην Κοπροκεφάλα και στο λόφο Κόκκινος Πύργος.» 
(πηγή: Πολιτιστικός σύλλογος Φόδελε http://www.psfodele.gr )

 Το μικρό εξωκλήσι του Άη Γιάννη του Πρόδρομου.


 Ο όρμος του Φόδελε.


 Η επικοινωνία των πύργων.

 Ο πύργος στην Κοπροκεφάλα. Το κοκκινωπό χρώμα των λιθαριών δείχνει γιατί ονομάζεται έτσι ο λόφος: Το έδαφος έχει χαλκό. Υπάρχουν παλιά ορυχεία χαλκού στην περιοχή. Η νοστιμιά των πορτοκαλιών και των κηπευτικών του Φόδελε ίσως να οφείλεται στο πλούσιο σε μέταλλα υπέδαφος.Ο πύργος είναι ερειπωμένος.


Η θέση προσφέρει πανοραμική θέα της γύρω περιοχής. Εδώ η παλαιοχριστιανική βασιλική του Φόδελε.

 Περνώντας από τον όρμο της Κορακιάς....

 ...ανεβαίνουμε στον πύργο της Κεφάλας.


Κι εδώ είναι ένα κομμάτι της Κρητικής ιστορίας που εξαφανίζεται σιγά-σιγά.

 Νομίζει κανείς πως θα ακούσει τις φωνές των εχθρών και τις τουφεκιές να αντιλαλούν στις γύρω πλαγιές καθώς τα κρητικόπουλα κάνουν έφοδο.


 Σε μικρή απόσταση από τον πύργο μια σκοπιά κατασκοπεύει τη θάλασσα.

 Παρακολουθεί το λιμάνι του Φόδελε και τον όρμο της Κορακιάς όπου εκείνη την εποχή προσάραζαν τα θρυλικά ατμόπλοια ΑΡΚΑΔΙ, ΕΝΩΣΙΣ και ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝ. Μετέφεραν πρόσφυγες, πυρομαχικά και εθελοντές για την ενίσχυση της Κρητικής Επανάστασης του 1866. Τα ηρωικά τους πληρώματα από υπαξιωματικούς και ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού κατόρθωναν να διαπερνούν τον αποκλεισμό της Κρήτης από τον Τουρκικό στόλο που περιελάμβανε σύγχρονα πολεμικά βαπόρια με Άγγλους και Γάλλους πλοιάρχους.

Το ατμόπλοιο ΑΡΚΑΔΙ έγινε θρυλικό για τα κατορθώματα του ώστε απέκτησε το όνομα του “άτρωτου” από τους Έλληνες και από τους Τούρκους ως «Διαβολοβάπορο» και «Σεϊτάν βαπόρ», όπως σημείωνε ο Σκίννερ, ανταποκριτής τότε των Τάιμς του Λονδίνου.

 Στον όρμο της Κορακιάς δυτικά,υπάρχουν τρεις μικρές σχεδόν άγνωστες παραλίες. Τα νερά είναι κρυστάλλινα, γεμάτα κοπάδια από μικρά ψάρια που τα βλέπει κανείς να πετάγονται πολλά μαζί στον αέρα για να ξεφύγουν από τα μεγαλύτερα. Πολλά θαλασσοπούλια κουρνιάζουν απέναντι στα βράχια, επάνω από τις σπηλιές.

Σχεδόν όλο το χρόνο, τα μόνα ίχνη που μπορεί να δει κανείς στην άμμο είναι αυτά των γλάρων.
Αυτή η εικόνα όμως σύντομα δεν θα υπάρχει πια. Αυτή η τοποθεσία επιλέχθηκε για να χτιστούν τα νέα εργοστάσια της ΔΕΗ και εγκαταστάσεις μεταφοράς και αποθήκευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

"Το εργοστάσιο της ΔΕΗ Ηρακλείου ..... αποτελεί ένα από τα χρόνια περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής. Συγκεκριμένα, η ύπαρξη και λειτουργία του στην περιοχή αυτή δημιουργεί έντονη ατμοσφαιρική και θαλάσσια ρύπανση.
..... η απομάκρυνση του σταθμού της ΔΕΗ από τα Λινοπεράματα στην περιοχή της Κορακιάς είναι επιβεβλημένη, αφού κάτι τέτοιο θα απαλλάξει την περιοχή της Αμμουδάρας του Δ. Μαλεβιζίου από την περιβαλλοντική μόλυνση τόσων χρόνων."

Δεν υπάρχουν σχόλια: