Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012

Κόλπος Σαλαμιάς

Ο κόλπος της Σαλαμιάς βρίσκεται στα νότια παράλια του νομού Ηρακλείου , ανάμεσα στο χωριό του Αγίου Ιωάννη και την παραλία της Τρυπητής. Κατά μια εκδοχή το τοπωνύμιο «Σαλαμιά» είναι συνώνυμο του «Σαλαμίνα» που αναφέρεται από τον Όμηρο και σύμφωνα με τον Σπυρίδωνα Λάμπρο προέρχεται από το Φοινικικό «σαλάμ» που σημαίνει «ειρηνικός». Σαλαμιάς λεγόταν και η αρχαία πόλη της Κύπρου που ήταν στη θέση της σημερινής Σαλαμίνας και καταποντίστηκε στη θάλασσα από σεισμό. 
Ο διπλανός κόλπος ονομάζεται Ελιγιά που ίσως προέρχεται από το Elijah (προφήτης Ηλίας), Σαλαμιά από το Salamijah αρχαία πόλη της Βαβυλώνας 3500π.Χ.; 

Για να φτάσει κανείς στον Σαλαμιά θα πρέπει είτε να περπατήσει το δύσβατο, και σε μερικά σημεία απόκρημνο παραλιακό μονοπάτι που συνδέει τον Άγ. Ιωάννη με την Τρυπητή, είτε να διασχίσει με αυτοκίνητο τις βουνοκορφές των Αστερουσίων ξεκινώντας από τα Καπετανιανά ή τα Κουμάσα. Αυτή η διαδρομή, με μπόλικο χώμα και πέτρα, ίσως να βάλει σε δοκιμασία τα ελαστικά του αυτοκινήτου, αλλά καταλήγει σε μια βραχώδη ακτή του κόλπου, δυτικότερα από τις παραλίες.

Στο μέσον περίπου της διαδρομής από τα Καπετανιανά. Τα ερείπια της Αγίας Μονής καταμεσής της «ερήμου», ιδανική τοποθεσία για ασκητισμό. Λόγω των μοναστηριών και των απομονωμένων ασκητηρίων, από το Μάρτσαλο μέχρι τον Άγιο Νικήτα, τα Αστερούσια έχουν χαρακτηριστεί ως το Άγιον Όρος της Κρήτης.
Στη μέση του πουθενά, το μεταφορικό μέσο πρέπει να ήταν απολύτως απαραίτητο, γι' αυτό, στον μεγαλύτερο τοίχο που στέκει ακόμη βλέπουμε στη σειρά ταΐστρες για τα άλογα και τα γαϊδουράκια.


Ακολουθώντας λοιπόν το παραλιακό μονοπάτι φτάνουμε στον ερημικό Σαλαμιά.
Σε πρώτο πλάνο η μικρή παραλία «Βουρλίδια» και στο βάθος ο κόλπος. Εδώ υπάρχει ένα μικρό δάσος αγριελιάς και είναι ένα από τα τελευταία καταφύγια για μερικά σπάνια είδη πουλιών.

Phalacrocorax aristotelis (Θαλασσοκόρακας)
Λίγα τελευταία ζευγάρια από Θαλασσοκόρακες επιβιώνουν εδώ.

Sylvia rueppelli (Μουστακοτσιροβάκος)
Λέγεται ότι εδώ υπάρχει και ένα αρχαίο ορυχείο χρυσού.

Αγριελιά

Υπάρχουν πολλές σπηλιές στην ξηρά αλλά και στην παραλία. Στις κοιλότητες των μαύρων ηφαιστειογενών βράχων της παραλίας οι ντόπιοι μαζεύουν το αλάτι της θάλασσας. Τις ημέρες που τα νερά είναι ήρεμα, βλέπει κανείς μικρά ψάρια να πετάγονται πάνω από την επιφάνεια.


Σε αρχαίους Αιγυπτιακούς πάπυρους αναφέρονται τα μινωικά ονόματα των θεών που λατρεύονταν σε παραλιακά ιαματικά ιερά. Αλλά και τα αρχαία λείψανα που βρίσκονται διάσπαρτα δείχνουν ότι στην περιοχή αυτή υπήρχαν άνθρωποι από πολύ παλιά.  Δυτικότερα στην Τρυπητή έχει βρεθεί σε μια κορυφή ένα πρωτομινωικό χωριό ενώ ανατολικότερα υπάρχει το σπήλαιο-ναός της μονής του Αγίου Ιωάννη. Εδώ τα μοτίβα των παλιών τοιχογραφιών, θυμίζουν αντίστοιχα μινωικά. Πιο ανατολικά, στον Κόφινα υπάρχει το μινωικό ιερό κορυφής. Στην περιοχή έχουν βρεθεί θολωτοί τάφοι και αρχαία τάματα μέσα σε σπηλιές. Υπάρχουν θρύλοι για αρχαίες βασιλοπούλες που βρέθηκαν από τους χωρικούς θαμένες με τα πλούτη τους. 


Έτσι, βλέποντας τα διάσπαρτα κομμάτια από αγγεία και τις σωρούς από πέτρες, μπορούμε να υποθέσουμε ότι στον ειρηνικό κόλπο του Σαλαμιά σταματούσαν τα πλοία που έκαναν τον περίπλου της Κρήτης για να προσκυνήσουν στο ιερό, να προμηθευτούν νερό, ιατρικά βότανα και νόστιμο κρέας αγριμιού, από αυτό που μόνο τα παραλιακά μέρη διαθέτουν.

Στο βάθος η κορυφή του Κόφινα που μοιάζει με αναποδογυρισμένο ψάθινο κοφίνι.
Από τη μεριά της θάλασσας όμως είναι άλλος ένας κοιμισμένος γίγαντας, όπως ο Γιούχτας, με τον οποίο είναι σε οπτική επαφή.
Είναι κι αυτός το κοντινότερο σημείο στον ουρανό και έχει το χάσμα που τον συνδέει με τους υπόγειους κόσμους.


Όμως αυτός ο ανέγγιχτος για χιλιάδες χρόνια παράδεισος, κινδυνεύει σήμερα να καταστραφεί.
Αξίζει για λίγα χρήματα να τον στερηθούν οι μελλοντικές γενιές;


«Στις 20:00 στο κεντρικό Δημοτικό κατάστημα στους Άγιους Δέκα, έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γόρτυνας, προκειμένου να συζητήσει το θέμα της δημιουργίας Υβριδικού Σταθμού στην περιοχή των Καπετανιανών της Δημοτικής Ενότητας Κόφινα.
Πρόκειται για επένδυση του Δήμου Γόρτυνας με την δημιουργία Αιολικού και Υδροηλεκτρικού Πάρκου συνολικής ισχύος 45 MW.
Οπως είναι γνωστό πριν λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια προηγούμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Γόρτυνας, ενημερώθηκαν σχετικά με το θέμα τα μέλη του ΔΣ, από τους καθηγητές του Εργαστηρίου Αιολικής Ενέργειας και Ενεργειακών Συστημάτων του ΤΕΙ Κρήτης, Δημήτρη Κατσαπρακάκη και Δημήτρη Χρηστάκη. Βάση της μελέτης πρόκειται να δημιουργηθεί αιολικό πάρκο αποτελούμενο από 18 ανεμογεννήτριες, μοιρασμένες σε τρεις κορυφές περιμετρικά του οικισμού των Καπετανιανών καθώς και μία δεξαμενή χωρητικότητας άνω του 1εκ κυβικών μέτρων θαλασσινού νερού στην Αγία Μονή.
Σύμφωνα δε με τους οικονομικούς υπολογισμούς που έχουν γίνει, τα έσοδα του Δήμο Γόρτυνας αναμένεται να είναι πάνω από15 εκ.ευρώ τα πρώτα 15 χρόνια και, μέχρι την αποπληρωμή του δανείου, ενώ στη συνέχεια θα υπερβαίνουν τα 20 εκ.ευρώ.
"Χρήματα που θα βοηθήσουν ώστε να ορθοποδήσει οικονομικά ο Δήμος και τα οποία θα επενδυθούν σε αναπτυξιακά έργα", όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος, Νίκος Σχοιναράκης.»

http://www.cretalive.gr/new/92082/synergates/F.Oikonomakis__giati_leme_ochi_sto_Ybridiko_sta_Asterousia


Δεν υπάρχουν σχόλια: